maandag 13 augustus 2012

Gordijnen

Een mooi voorbeeld van inbetweens (links) en overgordijnen (rechts). Afbeeldingen via en via


Tegenwoordig kun je uit heel veel soorten raambekleding kiezen. Denk aan luxaflex, rol- of vouwgordijnen, raamstickers of shades. Maar 'gewone' gordijnen blijven ook een goede optie. Gordijnen zijn niet alleen praktisch tegen inkijk en licht, maar ze zijn ook sfeerbepalend in je huis. Als je voor gordijnen kiest heb je de keuze uit overgordijnen, vitrage (ook wel glasgordijnen genoemd) of inbetweens.

Gordijnen uit de VT Wonen collectie. Afbeeldingen via
Als je op zoek gaat naar gordijnen is er voor ieder wat wils. Er zijn ontzettend veel soorten gordijnen verkrijgbaar in uiteenlopende kwaliteiten, kleuren, designs en materialen. Vooral als je veel en/of grote ramen hebt zijn gordijnen een belangrijk en beeldbepalend element in een interieur. Kies je gordijnen dan ook zorgvuldig. Omdat ze redelijk duur in aanschaf kunnen zijn is het niet wenselijk om gordijnen vaak te vervangen. Het is daarom verstandig om voor neutrale kleuren te kiezen die lang meekunnen. Donkere gordijnen van zware stoffen laten een ruimte kleiner lijken maar kunnen ook bijdragen aan een knus gevoel. Vooral in de slaapkamer zijn donkere kleuren een goed idee omdat deze het zonlicht beter tegenhouden. Op de foto hierboven is in de slaapkamer bijvoorbeeld gekozen voor een grijsblauwe stof voor de overgordijnen in combinatie met lichte paneelgordijnen met een subtiel motiefje. 

Afbeeldingen via
Vitrages (of glasgordijnen) hebben een verzachtende invloed op de sfeer in je interieur. Ze filteren het daglicht en geven de kamer een intieme besloten sfeer zonder inkijk van buiten. Vitrages worden vaak gecombineerd met overgordijnen (foto links), maar als het niet nodig is om een kamer volledig te verduisteren kun je ook alleen vitrages kiezen (foto rechts).

Afbeeldingen via en via (fotografie Paul Grootes)
Wit is de meest gekozen kleur voor vitrages, maar je kunt natuurlijk ook een andere kleur kiezen zoals lichtblauw (foto linksboven). Op de foto rechtsboven en op de foto hieronder zie je een leuk voorbeeld van gordijnen met stroken in verschillende kleuren. Dit is ook een ideale en creatieve oplossing voor gordijnen die te kort zijn. Naai onderaan, bovenaan of tussenin een strook andere stof en je gordijnen krijgen niet alleen een bijzondere moderne uitstraling maar zijn ook nog een stuk langer geworden. Gordijnen die kamerhoog zijn geven hoogte aan een ruimte. Dit in tegenstelling tot gordijnen die alleen het raam bedekken. 

Afbeelding via

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...