maandag 22 april 2013

Inloopdouche

inloopdouche
Afbeelding via R. Bergersen AS

De badkamer wordt meer en meer een luxe ruimte in huis om te ontspannen na een lange dag. De trends voor 2013 zijn luxe, grote douchekoppen (zoals regendouches) en de inloopdouche. De afgelopen jaren is de inloopdouche erg populair geworden in de Nederlandse badkamers. Een inloopdouche is een douche zonder deur, waar je dus zo in loopt (what's in a name?).

De eerste inloopdouche die ik ooit mocht uitproberen was in mijn studentenhuis. Helaas had deze inloopdouche weinig met luxe te maken en was deze er vooral gekomen vanwege een ernstig gebrek aan ruimte waardoor je zo ongeveer over de wc-pot moest klimmen om de douche in te lopen. Jaren later had ik weer de eer om een inloopdouche in te mogen stappen. Deze keer een luxere variant in een moderne badkamer van een Bed & Breakfast in de buurt van de Efteling. Al snel merkte ik het grote nadeel van een inloopdouche: na het douchen was de hele badkamervloer nat. De trekker die de eigenaresse discreet in een hoekje van de badkamer had gezet bleek geen overbodige luxe. Een inloopdouche is dus misschien niet altijd even praktisch, maar kan er wel heel goed uitzien.

inloopdouche
Afbeelding links via Pinterest (originele bron onbekend), afbeelding rechts via Moviq

Voordelen van een inloopdouche

Een inloopdouche in makkelijk in onderhoud omdat er geen deur, scharnieren en profielen aan te pas komen. Een inloopdouche geeft ook een ruimtelijk en open effect aan een badkamer en past bij de minimalistische interieurtrend van de laatste tijd. Zoals je bijvoorbeeld op de afbeeldingen hierboven kunt zien vormt een inloopdouche een geheel met de rest van de badkamer (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een afgesloten douchecabine). Bovendien is een inloopdouche vaak goedkoper dan een douchecabine.

inloopdouche
Afbeelding links via plataforma arquitectura fotografie van Estudi EPDSE, afbeelding rechts via bengshop

Nadelen van een inloopdouche

Een inloopdouche is minder comfortabel omdat de warmte van het douchewater makkelijk weg kan. In een douchecabine blijft de nevel van het warme water om je heen hangen, terwijl douchen in een inloopdouche meer lijkt op douchen met de douchedeur van de cabine open. Zodra je buiten de warme douchestraal stapt voel je meteen een groot verschil in temperatuur. Mocht je kiezen voor een inloopdouche, kies dan in ieder geval voor een brede douchekop. Je ziet vaak dat een inloopdouche gecombineerd wordt met een regendouchekop die zorgt voor een ruimere straal.

Het grootste nadeel van een inloopdouche, zoals ik hierboven al schreef, is wel de wateroverlast bij het douchen. Toch zeker een halve meter rondom de douche kan de vloer flink nat worden. Een inloopdouche zonder enige vorm van waterbarrière is niet altijd aan te raden. Ook de stoom die vrijkomt bij het douchen kan bij een inloopdouche alle kanten op, met natte badkamer muren tot gevolg. Een glazen douchewand kan een goede oplossing zijn. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Op de afbeelding hierboven zie je bijvoorbeeld een moderne douchewand van Sphinx en beneden een douchewand van Kermi.

inloopdouche
Afbeelding links via Wonen.nl, afbeelding rechts via KB Ontwerpbureau


Mocht je binnenkort je badkamer willen vernieuwen en denken aan een inloopdouche, houd dan in ieder geval rekening met bovenstaande zaken. In inloopdouche is vaak niet geschikt voor kleine badkamers. Zorg voor genoeg ruimte rondom de inloopdouche en voor goede ventilatie. Een inloopdouche achter een muur, de ook erg trendy 'douchestraat', beperkt de wateroverlast ook enigszins. Op de afbeelding rechtsboven en de afbeelding eerder in dit artikel zie je twee voorbeelden van zo'n douchestraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...