zaterdag 11 februari 2012

Valentijnsdag


Valentijnsdag

Op 14 februari is het weer Valentijnsdag. Een dag om je geliefde nog eens extra in het zonnetje te zetten of om anoniem je liefde te verklaren aan diegene die je hart gestolen heeft zonder dit zelf te weten. Een kaartje sturen met Valentijnsdag blijft populair maar geschenken zoals chocolade, bloemen (vooral rode rozen), knuffels en lingerie worden ook graag gegeven door romantische tortelduifjes.

De oorsprong van Valentijnsdag

Over de precieze oorsprong van Valentijnsdag is men het niet eens. Een van de bekendste mythes over dit feest gaat over Sint Valentijn, een priester die in de 3e eeuw in Rome leefde. Toen keizer Claudius II besloot dat alleenstaande mannen betere soldaten waren voor zijn leger werd het voor jonge mannen in het Romeinse rijk strafbaar om te trouwen. Valentijn was het hier niet mee eens en bleef in het geheim huwelijken sluiten tussen jonge geliefden. Toen Claudius hier achter kwam gaf hij orders om Valentijn te arresteren. In de gevangenis werd Valentijn regelmatig bezocht door de dochter van de gevangenisbewaarder. De twee werden verliefd en voordat hij werd doodgemarteld schreef hij haar een liefdesbrief die hij ondertekende met ‘van jouw Valentijn’. Valentijn stierf op 14 februari in het jaar 269. Pas eeuwen later werd deze dag uitgeroepen tot dag van de liefde en Sint Valentijn als de beschermheilige van alle geliefden.Echte romantiek of commerciƫle onzin?


Doe jij aan Valentijnsdag? Onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy deed dit jaar in opdracht van wugly.nl een valentijnsonderzoek. Dit jaar zullen minder valentijnskaartjes verstuurd worden dan vorig jaar, slechts 8% van de Nederlanders is van plan een kaartje te sturen. Lekkernijen en parfums zullen daarentegen meer gegeven gaan worden aanstaande dinsdag. Het anonieme karakter van Valentijnsdag is aan het vervagen, het merendeel van de ondervraagde personen zet gewoon een naam onder de kaart. In Nederland wordt Valentijnsdag in het algemeen gezien als ‘te commercieel’ (57%), ‘onzin’ (23%) en ‘geldverspilling’ (16%). Slechts 34% gaf in het onderzoek aan Valentijnsdag leuk te vinden. Het ziet ernaar uit dat wij nuchtere Hollanders niet heel veel hebben met Valentijnsdag. De Nederlandse detailhandel ziet Valentijnsdag nog rooskleurig in en verwacht in totaal 68 miljoen euro meer omzet te maken vanwege Valentijnsdag.


Iedereen die wel aan Valentijnsdag doet dinsdag wens ik alvast een hele romantische dag toe!


bronnen: editienl / sxc.hu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...