maandag 12 maart 2012

Het Billy Project Deel 1 - De Boekenkast

billy boekenkast
Omdat er in de gang nog een aantal verhuisdozen vol boeken stonden, hebben we een tijdje geleden besloten dat het nu toch echt tijd werd voor een boekenkast in de woonkamer. En wat doe je als je een goedkope boekenkast zoekt? Juist, dan ga je na de Zweedse meubelboer in Heerlen! Nadat we op koopzondag nog net een plekje op het bovenste parkeerdek van de Ikea konden bemachtigen begonnen we aan de lange wandeltocht door de wereld van Faktum, Pax, Lack, Ektorp en Expedit, gevolgd door een fikse afvaardiging oosterburen en jonge stelletjes die er helaas niet allemaal voor kozen hun krijsende kroost in Småland te deponeren. Eindelijk op de afdeling opbergmeubels konden we een keuze maken voor de Billy boekenkast (want veel kast voor weinig geld). Na het trotseren van de meterslange rij bij de kassa zijn we nu, net als vele andere, de blije bezitters van dit Ikea-icoon!

In 1979 werd de kast op een servetje ontworpen door designer Gillis Lundgren. Een manager van Ikea, Billy Liljedahl, klaagde tegen de designer dat hij ‘gewoon een goede boekenkast wilde voor boeken’ . Lundgren vernoemde zijn kast naar Liljedahl. Sindsdien siert Billy al bij ruim 41 miljoen huishoudens de woon-, slaap- of studeerkamer. De fabriek die Billy produceert, maakt maarliefst 15 stuks per minuut, 2.1 miljoen per jaar! Daarmee is Billy het bestverkopende MDF-meubelstuk ter wereld.

Een boekenkast kan veel toevoegen aan een ruimte. Je creëert niet alleen extra opbergruimte, maar boeken en andere accessoires die je uitstalt voegen warmte en persoonlijkheid toe aan je interieur.

Een Billy te saai? Geef er je persoonlijke touch aan:

billy boekenkast met plexiglas achterwand
Bijvoorbeeld door de achterwand te vervangen door gekleurd plexiglas zoals op bovenstaande foto (bron).

billy boekenkast met behang of foto
Of door de achterwand te beplakken met behang (foto links - bron) of met (zwart/wit) foto's zoals de Franse designer op de foto rechts (bron)

billy boekenkast met verf of behang
Of door de achterwand een contrasterende felle kleur te verven (foto links - bron) of te beplakken met behang (foto rechts - bron)

billy boekenkast combinatie
Of je kunt ervoor kiezen een Billy boekenkast te combineren met andere (Ikea) kasten (bron foto: Ikea.com)

billy boekenkast inbouw
Met een beetje handigheid is het ook mogelijk de Billy om te toveren tot een prachtige inbouwkast zoals op deze foto (bron) hierboven. Op deze blog is te lezen hoe men te werk gaat.Ook deze foto laat een tot inbouwkast omgebouwde Billy zien. Op deze pagina een beschrijving.


Het stylen van een boekenkast kan nog wel eens problematisch zijn. Je moet er voor zorgen dat de kast vooral niet te vol en te rommelig wordt. Probeer niet alle boeken in de kast te proppen, laat liever wat meer ruimte en wissel af met andere spulletjes zoals fotolijsten, vazen en mandjes of dozen.

‘Onze’ Billy bestaat uit twee zwartbruine kasten van 80x202cm met een extra bovendeel van 28cm. Omdat wij de kast als roomdivider gebruiken tussen de woonkamer en de keuken, is de achterkant voorzien van een mdf plaat die met schoolbordenverf is beschilderd. Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Binnenkort hier op de blog te zien in deel 3 van Het Billy Project. In deel 2 meer creatieve ideeën met schoolbordenverf.

1 opmerking:

  1. Mijn Billy's zitten nog in de verpakking, maar heb acuut zin de achterwand met behang op te gaan leuken! Nu ja, morgen dan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...