zaterdag 22 december 2012

Recept - Konijn op Limburgse wijze - Knien in 't zoer

Afbeelding via Allerhande

Nog op zoek naar een lekker hoofdgerecht voor het kerstdiner? Traditiegetrouw staat er bij ons in de familie een van de kerstdagen knien in 't zoer (konijn in het zuur) op tafel. Het is een typisch Limburgs gerecht en wij zijn vast en zeker niet de enige Limburgers die dit standaard op het menu hebben staan met de feestdagen. Bij ons wordt het eigenlijk alleen met kerst gegeten (jammer eigenlijk, want het is echt heerlijk!) maar het kan natuurlijk ook buiten de feestdagen gegeten worden. Hieronder volgt het recept van onze familie. Wij maken knien in 't zoer zonder ontbijtkoek, maar ik weet dat dit er in heel veel recepten bij moet. Een plak ontbijtkoek zorgt voor een betere binding van het gerecht.

Ingrediƫnten Knien in 't zoer:
  • 4 konijnenbouten
  • Azijn
  • Water
  • 1 grote ui
  • 6 laurierbladeren
  • 6 kruidnagels
  • Boter
  • Suiker
  • Stroop
  • Peper en zout

Maak ongeveer een dag van tevoren de marinade. Leg de konijnenbouten in een kom en vul de kom met azijn en water tot iets boven de bouten. Gebruik half water en half azijn of 1 deel water en 2 delen azijn (afhankelijk van hoe zuur je de marinade voor de konijnenbouten wenst te maken). Voeg de in ringen gesneden ui, de laurierbladen en de kruidnagels toe. Laat dit ongeveer 24 uur marineren.

Bak de konijnenbouten in een grote braadslede in boter bruin. Voeg een beetje van de marinade en de uien toe en laat het geheel ongeveer 2 uur sudderen op laag vuur totdat de konijnenbouten gaar zijn. Voeg tijdens het sudderen een beetje suiker en ongeveer twee eetlepels stroop toe. Van het braadvocht kun je een heerlijke saus maken.

Serveer de konijnenbouten met spruitjes en aardappelpuree.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...