woensdag 9 januari 2013

Kerstboom eruit, Kamerplant erin

Afbeeldingen via en via
Is het bij jou thuis ook zo kaal zonder kerstboom? In opdracht van Bloemenbureau Holland werd het Nationaal Kerstboom- en Kamerplantonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat wij Nederlanders erg gehecht zijn aan onze kerstboom en meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan de gezelligheid van de kerstboom te missen na de feestdagen. We laten de kerstboom het liefst zo lang mogelijk in de woonkamer staan. 62% breekt de kerstboom tussen 1 en 6 januari af. Een vijfde wacht zelfs tot na 6 januari. Tot die laatste categorie behoor ik; bij ons ging de boom pas op de 7e weg. En ook ik vind de woonkamer ineens een heel stuk minder gezellig. Geïnspireerd door de mediacampagne van Bloemenbureau Holland (kerstboom eruit, kamerplant erin) ben ik nu ook op zoek naar geschikte kamerplanten als vervanging voor de kerstboom.

Afbeeldingen via en via


De plant voor maand januari is volgens de website kamerplant.com de Ficus Ginseng Bonsai (afbeelding links). Ficus betekent vijg en ginseng is Chinees voor wortel. Kenmerkend voor dit soort bonsai is de mooie dikke zichtbare wortel. Deze wortel wordt in China en Maleisië gekweekt en door Nederlandse kwekers geimporteerd. Als je er goed voor zorgt heb je er jarenlang plezier van. Zelf heb ik twee Emerald palmen (hun volledige naam is Zamioculcas Emerald Palm) (afbeelding rechts) op de vensterbank staan. Ik vind dit ideale kamerplanten omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Een keertje (of vijf) vergeten water te geven is geen enkel probleem! De diepgroene en glanzende bladeren van deze kamerplanten staan prachtig in zowel een modern als een klassiek interieur.

Afbeeldingen via

 Uiteraard gaat het niet alleen om de welke soort kamerplanten je kiest, ook de pot is belangrijk. In de tuincentra en bloemen- en plantenwinkels zijn talloze soorten te koop. Op de eerst afbeelding boven dit artikel zie je bijvoorbeeld leuke moderne witte potten met ingetogen strakke kamerplanten. Op de afbeelding ernaast is gekozen voor een elegante kamerplant in een stoere pot. Heb je de ruimte? Kies dan een grote pot als blikvanger in je interieur. Zo'n grote pot kun je combineren met een grote kamerplanten (zie bijvoorbeeld de plant op de afbeelding links) of met kleinere soorten kamerplanten (zoals op de afbeelding rechts).

Afbeelding via
Kamerplanten zijn ook ideaal om kleur toe te voegen aan je interieur. Dit kun je doen door bloeiende kamerplanten te kiezen. Een goed voorbeeld van bloeiende kamerplanten zijn orchideeën. Deze zijn in heel veel kleuren te koop. In een pot in dezelfde kleur zijn ze mooie kleuraccenten in iedere ruimte (zie afbeelding).

Meer inspiratie nodig? Op het Bonjaro Pinterest board "Kamerplanten" staan nog veel meer ideeën om je interieur aan te kleden met kamerplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...