woensdag 13 maart 2013

Perfecte (Paas)eierenHet lijkt zo simpel: eieren koken. Maar soms gaat het niet helemaal goed. Niet te pellen, lelijke groene/grijze ringen om de dooier, taai eiwit. Allemaal kleine probleempjes die een gekookt eitje net niet perfect maken. Met Pasen voor de deur tijd voor enkele tips! Klik op 'meer lezen'.
Er zijn veel verschillende soorten eieren waar je uit kunt kiezen. Grote of kleine eieren, wit of bruin, scharrel of biologisch. Wat smaak betreft verschillen ze niet zo veel. Voor Pasen kiezen veel mensen voor witte eieren omdat deze een mooier resultaat geven bij het verven.  In een volgend artikel meer over leuke idee├źn voor het verven en decoreren van paaseieren.

Natuurlijk wil je het liefst hele verse eieren gebruiken, nadeel is wel dat verse eieren moeilijker te pellen zijn. Over het algemeen zijn eieren uit de supermarkt niet kakelvers en zal dit dus wel meevallen. Om te testen of eieren nog vers genoeg zijn leg je ze in een bak met water. Een vers ei blijft op de bodem liggen en een ei dat niet meer goed is stijgt naar boven.

Tijd om de eieren te koken. Je kunt de eieren met koud water opzetten of je kunt de eieren in al kokend water doen. De eerste methode heeft als voordeel dat de eieren minder snel barsten, bij de tweede methode is de kooktijd makkelijker bij te houden. Ik gebruik het liefste de eerste methode. Gebruik een ruime pan en kook niet te veel eieren tegelijk zodat ze allemaal genoeg ruimte hebben in de pan. Zorg dat de eieren ruim onder water staan. Voeg een beetje azijn of zout toe aan het water zodat er geen eiwit uit de eieren loopt mochten ze onverhoopt toch barsten. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur zacht. Als het water hard borrelt kunnen de eieren sneller barsten. Zet een kookwekker op het moment dat het water begint te koken. Eieren die je wil gaan verven kook je het beste hard. Houd hiervoor ongeveer 9 of 10 minuten aan voor hardgekookte eieren. Als je de eieren te lang kookt komt er een grijze ring rondom de eidooier. Dit komt door een chemische reactie tussen het ijzer in de eidooier en zwavel in het eiwit. Het heeft geen gevolgen voor de smaak maar ziet er niet zo mooi uit. Als de eieren lang genoeg gekookt hebben laat je ze schrikken door ze onder te dompelen in koud water.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...