dinsdag 9 juli 2013

Recept - Banana Bread (Bananenbrood)

Banana Bread - Bananenbrood
Banana Bread uit een muffinvorm

Op de fruitschaal lagen vanmorgen nog drie bananen die, vermoedelijk door het warme weer, wel erg rijp geworden waren. "Toch zonde om weg te gooien", dacht ik. Toen bedacht ik dat ze misschien nog wel in een toetje of in gebak te gebruiken zijn. Op (Amerikaanse) kookblogs kom ik regelmatig recepten tegen voor Banana Bread (bananenbrood). Vooral heel populair in Hawaii, waar het ooit gemaakt werd omdat er op de eilanden een overschot aan bananen was. Van Banana Bread zijn er ontelbaar veel verschillende recepten te vinden. Vaak gaan er, behalve bananen, ook noten en chocolade in het brood. Nou ja brood, het eindresultaat lijkt eigenlijk veel meer op cake of op muffins (en de bereidingswijze is ook gelijk aan die van cake). Een basisrecept voor Banana Bread vind je hieronder. Je kunt het beslag in een muffinvorm doen om individuele porties Bananenbrood te maken, of in een cakevorm.


Ingredi├źnten (voor 12 muffins):
  • 1 theelepel vanille-extract (of het merg van een vanillestokje)
  • 100 gram boter 
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 fijngeprakte (over)rijpe bananen
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

Klop de boter met een mixer luchtig en voeg de suiker toe. Mix een aantal minuten en voeg dan een voor een de eieren toe. Mix tot de eieren helemaal zijn opgenomen in het boter mengsel. Voeg het vanille-extract en de bananen toe en spatel alles goed door elkaar. Meng het bakmeel met het bakpoeder en het zout en spatel dit luchtig door het bananenbeslag.

Vul een (eventueel ingevette) muffinvorm (voor 12 muffins) gelijkmatig met het beslag (niet te vol, want het Banana Bread rijst nog behoorlijk). Bak het Banana Bread ongeveer een half uurtje in de oven tot ze mooi goudbruin en gaar geworden zijn.

Dit recept is geïnspireerd door het recept voor Bananenbrood van 24kitchen. Klik hier voor een filmpje over de bereiding van dit recept door 24kitchen chef Bianca Janssen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...