woensdag 23 januari 2013

Recept: Zelf Pizza Maken

Zelfgemaakte pizza met gegrilde aubergine, ui, rode paprika, basilicum en mozzarella.
Zelf pizza maken is veel eenvoudiger dan je misschien wel denkt. Het is inderdaad wel wat meer werk dan een diepvriespizza in de oven gooien of de pizzeria bellen, maar het is ook een heel stuk leuker! Wij maken thuis in het weekend regelmatig zelf pizza. 'S middags even het deeg voorbereiden en dan 's avonds heerlijk aan de zelfgemaakte pizza met een lekker Italiaans wijntje erbij. Zelf pizza maken is natuurlijk ook een superleuk idee om met kinderen te doen. Een standaard recept om zelf pizza te maken lees je hieronder.

Ingrediƫnten voor twee pizza's (van ongeveer 25 cm doorsnede):

voor de bodem:
  • 250 gram bloem (en extra bloem om te bestuiven)
  • 1 theelepel (zee)zout
  • 1/2 pakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100ml lauwwarm water
voor het beleg:
  • 4 eetlepels passata (of andere tomatensaus)
  • Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 1 bolletje mozzarella en/of andere kaas
  • Groenten en vlees naar keuze
Maak op een schoon en droog aanrechtblad een bergje van de bloem met een kuiltje in het midden. Strooi het zout op de buitenkant van het bergje. Meng in een beker het water met de gist, suiker en olijfolie en laat een paar minuutjes staan. Schenk vervolgens dit mengsel in het kuiltje. Met een vork begin je vanuit het midden de bloem te mengen met het water. Als het een homogene massa begint te worden start je het deeg te kneden met bebloemde handen op een bebloemd deel van het aanrechtblad. Kneed het deeg tot het glad en elastisch is. Leg het deeg in een bebloemde kom en strooi ook wat bloem over het deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en zet het deeg ongeveer een uur weg op een warme plaats totdat het deeg verdubbeld is in grootte.

Snijd ondertussen alle beleg voor de pizza. Hier kun je zelf eindeloos mee variƫren. Lekker is bijvoorbeeld pizza met champignons, ui, paprika en salami/servelaat. De pizza op de foto is een pizza met gegrilde aubergine, ui, rode paprika, basilicum en mozzarella. Snijd hiervoor de aubergine in plakken en bestrooi ze met zout. Laat de aubergines zo ongeveer een half uurtje staan en dep ze daarna droog. Bestrijk de plakken aubergine lichtjes met olijfolie en gril ze in een grillpan of onder de grill van de oven. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in dunne reepjes.

Verdeel het deeg in twee ballen en rol ze op een bebloemde ondergrond uit tot de gewenste dikte. (Doe dit vlak voordat je de pizza in de oven doet anders droogt het deeg uit.) Bestrijk de pizzabodem dun met de passata en strooi er de gedroogde kruiden over. Beleg de pizza met de groenten en verkruimel een half bolletje mozzarella over de pizza. Bak de pizza in een voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten op 220 graden tot de kaas gesmolten is en een mooi bruin kleurtje gekregen heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...