zondag 16 december 2012

Recept: Pavlova met Griekse yoghurt en rood fruit

Afbeelding van BBC Good Food


Ben jij nog op zoek naar een geschikt dessert voor het kerstdiner? Misschien is een pavlova wel een goed idee. Een Pavlova is een soort desserttaart met een basis van eiwitschuim (merengue). Het schuim is aan de buitenland knapperig en binnenin zacht. Ik vind de binnenkant nog het meest lijken op het schuim in negerzoenen. Deze heerlijke bodem wordt meestal gecombineerd met slagroom en vers fruit. Dit alles smelt op je tong.

Pavlova is een populair dessert in met name Nieuw Zeeland. De naam “Pavlova” komt van de Russische balletdanseres Anna Pavlova die in de jaren 20 door Nieuw Zeeland toerde. De chef van een restaurant dat zij bezocht bedacht het dessert als ode aan de prima ballerina.

Pavlova maak je door eiwitten en suiker zeer stijf te kloppen. De pavlova blijft zacht aan de binnenkant, in tegenstelling tot gewone merengue, door de toevoeging van maïzena. Hierdoor is een pavlova ook erg instabiel en wil nog wel eens in elkaar storten zodra hij uit de oven komt. Het is dan ook belangrijk om de pavlova in de oven af te laten koelen.

Klik op "Meer lezen" voor een recept voor Pavlova met Griekse yoghurt en rood fruit.Hieronder volgt een recept voor Pavlova met Griekse yoghurt en rood fruit. Je kunt ook alleen slagroom gebruiken zonder yoghurt en met het fruit kun je eindeloos variëren. Al vind ik persoonlijk rood fruit erg lekker en past de rode kleur ook prachtig bij het witte schuim van de pavlova en de yoghurt.

Ingrediënten:
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 3 el citroensap (extra om te ontvetten)
  • 1 el maïzena (gezeefd)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 AH doosje diepvries rood zomerfruit (ontdooid)
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • Ongeveer ½ bekertje slagroom (geklopt met ongeveer 1 el poedersuiker of meer afhankelijk van hoe zoet je het yoghurt/slagroom mengel wil maken)
Verwarm de oven voor op 130 graden en bedek een bakplaat met vetvrij bakpapier of aluminiumfolie.
Maak eerst de kom en de gardes van de mixer vetvrij door ze in te wrijven met citroensap en daarna af te drogen met keukenpapier. Splits de eieren zorgvuldig. Het kleinste beetje eigeel zorgt ervoor dat de eiwitten niet meer stijf te kloppen te zijn. Klop de eiwitten stijf met een mixer. Dit gaat het beste als de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf mixen totdat de eiwitten flinke pieken vormen als je de mixer uit de kom haalt en het eiwit is gaan glanzen. Voeg dan de maïzena en het citroensap toe en mix dit er doorheen. Schep het eiwitschuim met een spatel op de bakplaat en bak de pavlova ongeveer een uur in de oven op 130 graden. Laat de pavlova in de oven afkoelen.

Klop de slagroom stijf en meng deze vervolgens met de Griekse yoghurt. Schep het mengsel op de bodem en werk het geheel af met het fruit.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...