dinsdag 5 juni 2012

Recept - Pasta carbonara




Carbonara is een klassieke Italiaanse pastasaus gemaakt met ei, spek en kaas. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de buurt van Rome maar is in heel Italië (en ver daarbuiten) erg populair en staat bij menig restaurant op de kaart. Het woord ‘carbonara’ is Italiaans voor kolenbrander. Het verhaal gaat dan ook dat deze pasta carbonara vernoemd is naar kolenwerkers die de saus aten omdat hij van goedkope ingrediënten gemaakt wordt en erg goed vult.

Er zijn verschillende recepten voor pasta carbonara te vinden. Onderstaand recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver en komt uit zijn boek ‘Thuis bij Jamie’. Je kunt pasta carbonara met verschillende soorten pasta maken maar volgens Jamie hoort de carbonarasaus origineel bij penne. Wij gebruiken meestal rigatoni, een pastasoort die erg op penne lijkt maar net iets groter is. Klik op "meer lezen" om het volledige  recept te lezen.




Ingrediënten (voor 2 personen)
  • penne of rigatoni (ongeveer 300 gram)
  • 1 courgette
  • 2 eidooiers (liefst zo vers mogelijk)
  • 100ml slagroom (ongeveer een half bekertje)
  • 1 hand Italiaanse kaas
  • olijfolie
  • pakje pancetta
  • tijm (vers of uit een potje)
  • peper en zout
N.B. Alle ingrediënten voor deze pasta carbonara zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.
Bereiding

Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de courgette in op penne lijkende stukken (snijd eventueel de donzige binnenkant weg). Doe de eidooiers in een kom, voeg de slagroom en de kaas toe. Klop het mengsel met een vork door elkaar. Voeg er een beetje zout en peper aan toe en zet het mengsel even aan de kant. Verhit een koekenpan, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de pancetta bruin en krokant. Doe de stukjes courgette erbij en voeg peper toe. Strooi de tijm erover en roer. Laat alles bakken tot de stukjes courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden. 

De volgende stappen in het recept moet je snel uitvoeren! Giet de pasta af in een vergiet en houd ongeveer een soeplepel van het kookvocht achter. Laat de pasta kort uitlekken en doe hem dan snel weer in de pan, voeg de courgette en pancetta toe en vervolgens het eimengsel. Hussel alles goed door elkaar (zet de pan niet terug op het vuur anders gaat het ei stollen en krijg je roerei) en serveer direct. Lekker met een glaasje rode wijn en een stukje stokbrood met tapenade.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...