donderdag 17 mei 2012

Lekkere koffie thuis


Thuis lekkere koffie zetten kan op veel verschillende manieren. Nog niet zo heel lang geleden kende de Nederlandse huishoudens maar één manier van koffiezetten; met een snelfilter-apparaat. Gemalen koffiebonen worden in een filter gedaan waarna water vanuit het reservoir door de filter druppelt. Enkele minuten later staat er een heerlijke pot koffie op het aanrecht. Voor het snelle kopje koffie wordt gebruik gemaakt van oploskoffie.

Sinds de opkomst van de Senseo drinkt Nederland koffie op een heel andere manier. Met de Senseo kunnen veel gemakkelijker en vooral sneller individuele kopjes koffie gezet worden. Bovendien kan iedereen zijn eigen smaak kiezen want er zijn genoeg verschillende smaken pads voor de Senseo op de markt. Ook apparaten met koffiecups in plaats van pads zijn de laatste jaren erg populair.

Nespresso aangeprezen door George Clooney - bronEen luxer kopje koffie wordt door George Clooney aangeprezen in de vorm van Nespresso. Lekkere koffie en net zo makkelijk als de Senseo, alleen met gemiddeld 30 cent per kopje aan de dure kant. Met het jongere broertje van de Nespresso, de Dolce Gusto, is het zelfs mogelijk om koffievarianten met melk te maken. Senseo heeft hier op ingespeeld met de komst van een Senseoapparaat met melkreservoir zodat bijvoorbeeld ook cappuccino’s gezet kunnen worden.


Links volautomaat Jura. Rechts halfautomaat Solis
Bij de echte koffiekenner thuis ontbreekt uiteraard het espressoapparaat niet. Espresso is koffie die onder 9 bar druk gezet wordt met water van ongeveer 95 graden. Er zijn veel verschillende espressoapparaten te koop. Grofweg zijn ze in te delen in twee groepen: de volautomatische en de halfautomatische. Een volautomaat neemt je alle werk uit handen. Met een druk op de knop wordt er een kopje espresso voor je gezet. De kwaliteit van de verschillende modellen verschilt heel erg. Mocht er over nadenken om een volautomatisch espressoapparaat aan te schaffen informeer je dan goed. Met een halfautomaat heb je de kwaliteit zelf in de hand. Je moet zelf voor de juiste maling zorgen en de juiste doorlooptijd van het water bepalen. Heb je echt een passie voor espresso en wil je alles zelf regelen dan kies je natuurlijk voor een halfautomaat.

Een nieuwe trend in koffieland is "slow coffee". In plaats van de snelle zetmethodes zoals espresso, wordt nu weer de tijd genomen om uitgebreid koffie te zetten. Filterkoffie is weer helemaal hot en ook andere nostalgische en authentieke manieren van koffiezetten raken in opkomst. Koffiezetten met een cafetière of moka express is een goed alternatief voor de Senseo.

Links Cafetière van Bodum . Rechts Moka Express van Bialetti
Een cafetière is een glazen koffiepot voorzien van een zeef. Kokend water en gemalen koffie worden in de pot gedaan en na ongeveer 4 minuten wordt met de zeef de gemalen koffie naar de bodem gedrukt.

De moka express (mokkapotje) is een klein apparaatje dat op het fornuis gezet wordt. Onder druk wordt er in dit apparaatje koffie gezet. Omdat de druk in het apparaat lager is dan bij een espressoapparaat, mag koffie gezet met een moka express geen espresso genoemd worden. De moka express is een Italiaanse uitvinding en in Italiaanse huishouden nog heel veel in gebruik. Koffie gezet met een moka express heeft een hele karakteristieke smaak. De koffie is redelijk bitter en zal niet bij iedereen in de smaak vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...